Biztos, hogy mindenkinél ugyanazok az arányok jók?

 

Általános alapvetéseket hallani arról, hogy mégis milyen arányban kéne a három alapvető erőforrásunkat: a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat fogyasztani. Olyan megközelítés is ismert, ahol azt javasolják, hogy kiegyensúlyozott körülmények között, csak az étvágyunkra koncentrálva, együk mindig éppen azt, amit igazán kívánunk. Ehhez képest egy fitness, body building megközelítésben grammra pontos javaslatokat kaphatunk a bevitt tápanyagokra vonatkozóan.

 

Mégis hol az igazság?

 

Hogyan derítheted ki, hogy mi is az optimális bevitel? Van, amit esetleg teljesen el kéne hagynod, mivel pótolhatod, nem is kell pótolni? Vagy épp a mindenből egy kicsit szemlélet e nyerő?

Rengeteg kérdés és egy Magyarországon még újszerű megközelítés bemutatása következik, méghozzá a génállományunk megismerésén keresztül, ami a Fitt Gének hosszas megfigyelésének eredményeként ma már szinte bárkinek elérhető a DNS tesztek és szakmai elemzés segítségével.

 

Mi köze a génállományunknak az anyagcserénkhez?

 

A DNS tesztjeink segítségével nutrigenetikai jelentést tudunk elkészíteni. Ez azt jelenti, hogy a génjeinkben fellelhető rengeteg információból ebben az esetben a gének és a táplálkozási reakció kapcsolatát figyeljük meg, nézzük át részletesebben. Ebből leegyszerűsítve az derül ki, hogy milyen hajlamosságot mutatunk egyes élelmiszerek fogyasztására, feldolgozására, vagy a másik oldalon: elutasítására.

Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy igazán személyre szabott étrendet, étrendkiegészítőt találjunk számodra. Ez azt is jelentheti, hogy amennyiben előzetes dietetikai, orvosi véleménnyel is rendelkezel, ezeket is méginkább megérthesd, kiegészíthesd, hogy leginkább az előnyödre váljék.

 

Mit árul el a DNS-ed a fehérje anyagcserédről?

 

Például kiderülhet ebben a kategóriában, hogy milyen hajlamosságot mutatsz a gluténérzékenységre, intoleranciára. Hiszen a glutén is egy fehérje, méghozzá a legtöbb gabonafélében megtalálható fehérje. Sokaknál csak 30 év felett jelentkeznek olyan kellemetlen tünetek, melyek alapján felmerülhet a gyanú ennek az egyre gyakrabban előforduló anyagcsere betegség megjelenéséről. Így hát egy genetikai vizsgálat során sokkal hamarabb értesülhetsz arról, hogy megelőzve a tüneteket, hogyan táplálkozhatsz még helyesebben, ha a saját egészséged a cél.

Ezen kívül az is kiderül, hogy a húsok és a tejtermékek, a vegyes táplálkozást folytatók egyik fő fehérjeforrásai milyen formában, milyen arányokban hasznosul leginkább a szervezetedben. Beszélhetnénk például a laktózérzékenység mellett ritkábban ugyan, de előforduló tejfehérje érzékenységről is. A tej-és húsfogyasztás kapcsán azonban máris felmerül a zsírok témaköre is, ami szintén izgalmas megfigyelésekre adhat okot!

 

Mitől függ, hogyan reagálunk a zsírokra?

 

Annak ellenére, hogy az esszenciális zsírsavak, ahogyan a nevükben is benne van, elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozásból, mégis akadnak olyan egyéni eltérések a „jónak” és „rossznak” titulált zsírok emésztése kapcsán, amik megváltoztathatják a szükséges mennyiségeket, a minőséget vagy épp a rendszerességet az optimális diéta kidolgozásakor.

Sokan genetikailag hajlamosak a magas koleszterinszintre, így az ő esetükben például másfajta diéta javasolt, mint azoknál, akik „jobban” reagálnak a bevitt telített és telítetlen zsírokra. A DNS teszt alapján tehát a zsíranyagcsere rendellenességei, sajátosságai, hajlamai is remekül feltérképezhetők.

 

Átok rátok szénhidrátok… vagy mégsem?

 

A szénhidrátok fogyasztása szintén elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrenden belül. Talán a legtöbbet vitatott és reklámozott kategória ez a divatdiéták, de még a táplálkozási szakemberek között is. Azonban a szakemberek esetében mindenképp egybehangzó vélemény alakult ki arról, hogy a szénhidrátok fogyasztása a megfelelő mennyiség és minőség alapján meghatározva nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára.

Ha szeretnéd pontosabban látni, mire hogyan reagál a tested a szénhidrátbevitelkor, mennyire vagy hajlamos a 2-es típusú cukorbetegségre, ennek előszobájára, az inzulinrezisztenciára, mennyire vagy érzékeny épp a tejcukorra, gyümölcscukorra, gyors szénhidrátokra, akkor mindenképp érdemes egy összetett DNS elemzést kérned, hogy ez még világosabban kiderülhessen.

 

Látogass el hozzánk egy nutrigenetikai elemzésért!

 

Mindannyian mások vagyunk, és mostmár könnyűszerrel azt is kideríthetjük, hogy a gének, amiket örököltünk, mégis milyen térkép mentén alakítják a testünk legapróbb rezzenéseit is. A külső hatások, és persze a tudatos hozzáállás nagyban meghatározza, mit tudunk kihozni a fizikai teljesítményünkből. Ehhez pedig mindenképp szükség van arra, hogy megismerjük ennek a bonyolult működésnek az építőköveit.

 

 

 

Kezd el most!

[convertkit form=1752646]

Kövess minket

Kapcsolat

hello@fittgenek.hu