Ha szereted a kávét, ha nem, ráfoghatod a génjeidre! 

A kávézás szerelmesei már kora reggel élvezeteik forrását keresve indulnak a konyhába és megrohamozzák a kotyogóst, a kávégépet, vagy ha más nincs, az instant kávé után kutatnak. Ha te is a kávé fanok táborát gyarapítod, valószínűleg nem érted, hogyan képes valaki undorodni ettől az italtól.

Neked ínycsiklandó, ráadásul könnyen lehet, hogy szükségét is érzed, és a hatásait is élvezed, míg mások egy kortyot sem innának, vagy épp hiába isszák, semmi hatása nincsen.

 

Van ebben ráció?

Lehetséges, hogy ennyire különbözően vagyunk bekötve, és egyáltalán nem csak a megszokás határozza meg a késztetéseinket, undorunkat, vágyainkat? Nagyon is lehetséges!

A személyes genetikai életmódprogramunk során épp ezeket a nagyon is tudományos alapon nyugvó különbségeket és hasonlóságokat szűrjük ki, hogy magyarázatot és megoldást kaphassunk olyan egészséggel, életmóddal kapcsolatos kérdésekre, melyek ismerete sok mindent megváltoztathat!

 

Hogyan hat rád a koffein? 

Lehet, hogy te is észrevettél már különbségeket magadon. Például a kávé fajtája, a főzés menete, a hozzáadott cukor, tej, vagy épp a napszak is különbözően befolyásolhatja a hatást, ugye? Ez így van. Ugyanakkor fontos tudni, hogy talán épp te is azok közé tartozol, akiknek már egy minimális koffeinmennyiség is „megárt”.

Azaz egy csésze kávétól túlpörögsz, zaklatottá válsz, egész éjjel nem tudsz aludni. A különbség nem feltétlenül a kávéban, sokkal inkább a genetikai adottságaidon múlik. 

Kicsi a bors, de erős… 

 A koffeinbevitel önszabályozó mechanizmusa ugyanis egyénenként eltérő lehet. Valamelyest a megszokás is csökkentheti az ingerküszöbünket a koffeinnel kapcsolatban. Tehát aki minden nap issza, egy idő után toleranciát alakít ki a koffeinnel szemben. Ez könnyen megfordítható, ha egy ideig mindig kevesebbet fogyasztasz. De alapvetően a genetikai ábécédben is fellelhető nyoma van annak, hogy hogyan reagálsz.

 Történetesen a DNS betűi (nukleotidjai) közül elég, ha egyetlen az A, G, C és T közül másmilyen, máris különböző reakcióval számolhatsz. Vannak, akik egyenesen émelyegnek, szoronganak, szédülnek a kávétól egy ilyen icipici eltérés okán. 

 

Hogyan dolgozik a koffeinszabályozó rendszered? 

 Első lépésben meg kell érteni, hogyan bánik a tested, azon belül is az anyagcseréd a szervezetedben leledző koffeinnel. Ebben a folyamatban mindössze 2 gén vesz részt: A CYP1A2 és az AHR. Előbbi olyan májenzimet termel, amely az összes bevitt koffein nagyjából 95 százalékát metabolizálja. Az AHR pedig szabályozza, hogy az enzim mennyit termel. Tehát a CYP1A2 a feldolgozóüzem, az AHR pedig a műszakvezető…

Kérdés, hogy ki az üzem tulajdonosa? Nos, a példa értelmében a DNS a nagyfőnök. 

 

Mennyi ideig kering bennünk a koffein? 

Ha alkatilag inkább gyors anyagcseréd van, vagy ha pl. dohányzol (szintén anyagcsere gyorsító faktor), akkor a „gyártósor” magasabb fordulatszámon lapátol. Jobban fogod kívánni a kávét, különösen, ha szereted az ízét is, illetve nagyobb valószínűséggel iszol belőle akár 5-6 csészével is naponta. Ha ellenkező a helyzet, akkor kevesebb koffeint lebontó enzimed termelődik, és egy csészényi mennyiség is hosszú időn át kering a szervezetedben lebontásra várva.

 

Szerencse, vagy sem? Mindenki másképp értékeli, hiszen megannyi szituációban kedvező, ugyanennyiben hátrányos is lehet ugyanaz a hatás. Azonban az életmódod, a cirkadián ritmusod (természetes alvás-ébrenlét ciklus), a sportteljesítményed, az anyagcseréd, vagy épp meglévő betegségeid megértésében lehet, hogy egy ilyen aprónak tűnő információ is sokat segíthet. 

 

Csak a koffein miatt szeretjük, vagy utáljuk? 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha valakinél például semmilyen észrevehető hatása nincs a kávénak, akkor miért issza? A helyzet az, hogy többnyire az illatáért, az ízéért, az ízesítéséért. Ami fantasztikus a mi szakmai szempontunkból is, hogy bizony az illatok és ízek érzékelése és a kiváltott reakció is visszavezethető a génjeinkig.

 

Hányféleképpen érezzük a keserű ízt? 

 A keserű receptoraink, az adenozin receptorok (rajtuk múlik, mennyire pörget fel minket kora reggel a kávé) mind-mind meghatározzák, mit milyennek ítélünk, mire hogyan reagálunk. Ha ez nem lenne elég, keserűreceptorból is többféle van… és a keserű ízen belül is mindannyian mást érzünk keserűbbnek… 

 

Ha kíváncsi vagy arra, hogy Neked személy szerint milyen génláncolatok határozzák meg az életed, vagy konkrét kérdésed van valamivel kapcsolatban, legyen az táplálkozás, sport, gyengeségek, erősségek, akkor keress minket, jelentkezz a személyes életmód programokért! Ha izgalmas a téma, kövess minket Facebookon is még több érdekességért!

Kezd el most!

[convertkit form=1752646]

Kövess minket

Kapcsolat

hello@fittgenek.hu