A genetika


Minden ember nagyjából 25 000 génnel rendelkezik, melyeket a szaporodási folyamat során szülei örökítenek át. Ha meg akarjuk érteni a működésüket, leginkább úgy tudjuk leegyszerűsítve elképzelni őket, mint egy hosszú kódrészletet, mely megannyi információt, parancsot hordoz szervezetünk számára.

A génjeink nagyban meghatározzák az immunrendszerünk helyes működését, hiszen a vitaminok csak úgy tudnak megfelelően felszívódni, hasznosulni a szervezetünkben, ha génjeink is megfelelően működnek és lehetővé teszik ezt a folyamatot. Mivel, a gének felelősek a sejtekben lezajló anyagcsere-folyamatok szabályozásáért. 

A gének egyedi variációi befolyásolhatják, hogyan reagálunk a vírusfertőzésekre. A genetikai variációk ismeretében megtudhajuk, hogy hajlamossak lehetünk, erős vagy gyenge immunrendszeri tulajdonságokra. 

Milyen kapcsolat van az immunrendszerünk működése és a genetikánk között?


Egészségmegőrzésünk szempontjából nagyon jelentős kérdés ez.

Ezért, bemutatunk 7 olyan gént, melyek immunrendszerünk számára létfontosságúak és hogy hogyan vértezhetjük fel magunkat a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Az BCO1 gén és az A-vitamin


Az A-vitamin fontos szerepet játszik többek között az immunrendszer és az egészséges látás szempontjából is. Egyes kutatások állítják, hogy a génjeink minősége befolyásolja, azt a képességünket, hogy mennyire tudjuk átalakítani az A-vitamin prekurzorokat a szervezetünk számára szükséges A-vitamin (retinol) aktív formájává.

Az A-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, melyek segítik az immunfunkciókat, valamint segítenek fenntartani az éles látásunkat és a reprodukciós képességeinket. A retinol, a béta-karotin, az alfa-karotin és mind az A-vitamin család részét képezik.

A BCO1 gén fontos szerepet játszik abban, hogy milyen mértékben tudnak hasznosulni az A-vitaminok szervezetünkben. 

Az ALPL gén és a B6-vitamin 


A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amelyek antioxidánsként is működnek a szervezetben. Felelősek az energiaszint fenntartásáért, az egészséges vérsejtekért és a gyulladás csökkentéséért.

A B6-vitamin, más néven piridoxin, antioxidáns, amely a B-vitamin-csoport nyolc vitaminjának egyike. A B6-vitamin részt vesz az immunműködésben, elősegíti a limfociták, az interleukin-2 és a hemoglobin termelését.

A B6-vitamin szabályozza az immunrendszert és az idegrendszer működését, a szorongást kontrolláló kémiai hírvivők termelését, valamint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjét.

Az ALPL gén szabályozza a B6-vitamin kiürülését, amely befolyásolja a B6-vitamin koncentrációját a szervezetben. Ennek a génnek a genetikai variációi a B6-vitamin gyors kiürülésével járnak, ami a B6-vitamin koncentrációjának 12-18% -os csökkenéséhez vezet.

A B-vitaminoknak több fajtája van, melyek közül mindnek megvan a maga funkciója az egészségünk szempontjából. Több génünk is részt vesz a B-vitaminok felszívódásának a segítésében, mint az MTHFR, a NBPF3, FUT2, de az ALPL gén működése az egyik legmeghatározóbb ebből a szempontból, mert ez a génünk szabályozza a B-vitamin kiürülését a szervezetünkből.

Az SLC23A1 gén és a C-vitamin


Számos funkciót tölt be a szervezetünkben, de leginkább betegségek legyőzésében és a kollagéntermelésben játszott szerepéről ismert, amely a kötőszövet alapvető eleme.

Bizonyos génműködések befolyásolhatják a C-vitamin felszívódását. Az emberi faj egyike azon kevés emlősöknek, amelyek nem képesek termelni vagy tárolni a C-vitamint (vizelettel kiürül), ezért külső forrásokból kell pótolnunk azt.

Az SLC23A1 gén helytelen működése negatívan befolyásolhatja a C-vitamin hasznosulását a szervezetben. 

A környezeti tényezők, mint például a fizikai stressz és a dohányzás, nagyobb kockázatot jelenthetnek a C-vitamin hiányára, növelve az érzékenységet az oxidatív stresszre és a sejtek károsodására. 

 

A CYP2R1 gén és a D-vitamin

Egészségmegőrzés szempontjából igen jelentős vitamin. Segít fenntartani a normál kalciumszintet és a hosszú távú egészséget. Bizonyos ételek tartalmaznak D-vitamint, de napfény hatására a bőrünkben is termelődik. Egyes gének működése hatással lehet arra, hogy szükségünk lehet-e több D-vitaminra, mint másoknak.

Meggyőző bizonyíték arra utal, hogy a D-vitamin véd a légúti fertőzések ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin napi vagy heti kiegészítése több mint 50 százalékkal csökkenti az akut légúti fertőzés kockázatát azoknál az embereknél, akiknek alacsony a  D-vitamin-szintjük.

A CYP2R1 egy olyan gén, amely részt vesz a D-vitamin aktív formájává történő átalakításában. A gén genetikai változatai a D-vitamin-hiány megnövekedett kockázatával járnak.

Akinek genetikai eltérései vannak ennél a génnél, gondoskodjon a megfelelő napozásról vagy a D-vitamin pótlásáról.

Az APOA5 gén és az E-vitamin

 

Az E-vitamin zsírban oldódó antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő tulajdonságokban gazdag vitamin. Védi a sejteket a zsíranyagcsere, a környezeti toxinoknak való kitettség és a nap ultraibolya fényében a testben képződött szabad gyökök által okozott oxidatív károsodásoktól.

Az E-vitamin fokozza az immunrendszert a behatoló bakteriális és vírusos fertőzések leküzdésében, létfontosságú szerepet játszik a sejtjelzésben, a génszabályozásban és más anyagcsere folyamatokban. Következésképpen az E-vitamin hiány a vérsejtek pusztulásához és az immunfunkció károsodásához vezethet.  

Az APOA5 az E-vitamin metabolizmusának szabályozásában részt vevő gén, amely szabályozza az E-vitamin aktív formájának, az alfa-tokoferol szintjét a vérplazmában. Ennek a génnek a genetikai variációi a plazma megváltozott E-vitamin-szintjéhez kapcsolódnak.

SERPINA6 gén és a mentális egészségünk megőrzése


Megfelelő mentális állapotunk nem csak a jó közérzet miatt fontos, de tudományos szempontból is alátámasztott, hogy az immunrendszer számára is meghatározó. Stresszes helyzetekben kortizol termelődik a mellékvesékben és ennek a tartósan megemelkedett szintje meggyengíti az immunrendszer védekezőképességét.

Mindannyian ki vagyunk téve különböző stresszhelyzeteknek a mindennapjaink során. Ezeknek a helyzeteknek a megfelelő kezelése fontos az egészségünk megőrzésének szempontjából, mert a tartósan fennálló feszültség krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

A SERPINA6 gén egy kortikoszteroid-kötő globulin nevű fehérjét kódol, ez a fehérje kötődik a kortizol hormonunkhoz, és szükség esetén más szövetekbe juttatja, felelős a vér kortizol szintjének szabályozásáért.

A gén variációi a rendkívüli fáradtsággal, krónikus fájdalommal, kardiovaszkuláris és pszichiátriai betegségekkel összefüggő szabálytalan kortizolszinttel társulnak. 

A kortizol szabályozásának életmódbeli technikái közé tartozik a megfelelő alvás és stresszcsökkentés elérése olyan nyugtató tevékenységek révén, mint a jóga és a meditáció.Az IL6 gén és  gyulladáskeltő immunválasz


A gyulladás az egészség szempontjából létfontosságú védekezési mechanizmus. Ez az immunrendszer reakciója a káros ingerekre, például kórokozókra és toxinokra. Gyulladásos válasz szükséges a káros ingerek eltávolításához és a gyógyulás megindításához.

Az interleukin-citokinek olyan fehérjék, amelyeket kórokozókra és más antigénekre válaszul állítanak elő, amelyek szabályozzák és közvetítik a gyulladásos és immunválaszt.

Az IL6 gén  egy gyulladáscsökkentő interleukin citokin, amely központi szerepet játszik az immunválasz szabályozásában. A gén variációi fokozott gyulladásos válaszhoz kapcsolódnak.

A gyulladásgátló citokinek expressziójában szerepet játszó egyéb gének közé tartozik az IL1A, IL1B és TNFA . 


Ebben a bejegyzésben 7 olyan gént mutattunk be, amelyek fontos szerepet játszanak az immunműködésben a stressz és a gyulladásos válaszokkal. 

 

A tudomány segítségével megismerhetjük a genetika szerepét az immunműködésben és a gén expressziójának környezeti tényezőkön keresztüli befolyásolásának képességét. Ezt figyelembe véve felhasználhatjuk a genetikai információkat a génjeinek gyengeségeivel kapcsolatos fertőzések kockázatának csökkentése érdekében.

 

Ahányan élünk a földön, annyi különböző genetikai variáns létezik. Ahhoz, hogy jobban megismerjük önmagunkat és megadjuk szervezetünknek azt az egyedi törődést, amelyet igényel, ahhoz jobban meg kell ismernünk génjeinket is, a Fitt Gének tesztek segítségével mindezt megtehetjük most.

 

 

[convertkit form=1749794]

Kezd el most!

Health DNS-teszt

Több mint 100 jelentés

Genetikához igazított személyre szabott életmódprogram

  • diéta és táplálkozási jelentés
  • sport és fitnesz jelentés
  • stressz és alvás jelnetése 
  • bőr egészség jelentés
  • egészség
  • származás
  • online támogatás
  • egészség coacing

87 000 Ft

-40% Black Friday ár  94.800 Ft

Használd a kódot a pénztárnál!

Kód: Black2020